13 lipca w ramach wakacji z Bieckim Centrum Kultury dzieci uczestniczyły w I integracyjnym „Pikniku Tradycji Kulinarnych” zorganizowanym przez fundację „PrzyGotujmy”.

Piknik odbył się w Skansenie Wsi  Pogórzańskiej im. prof. Romana Reinfussa w Szymbarku.

Pod okiem doświadczonego instruktora, kucharza i podróżnika Wiesława Wróblewskiego powstały smaczne potrawy. W menu znalazły się: gulasz węgierski sporządzony w  kociołku beskidzkim, proziaki z mąki uzyskanej z pradawnych odmian zboża serwowane z masłem czosnkowym, dżemem i miodem oraz placki ziemniaczane  ze śmietaną.

Dzieci wzięły udział w zwiedzaniu skansenu z przewodnikiem, mogły spróbować swoich sił w mieleniu zboża na mąkę w specjalnie zakupionym na tą okoliczność młynku oraz nauczyć się sztuczek kulinarnych. Pomiędzy ciężką pracą przy przygotowywaniu wspomnianych potraw, spacerem z przewodnikiem i poznaniem architektury skansenu, a degustacją nie mogło zabraknąć czasu na świetną zabawę.

Serdecznie dziękujemy prezesowi zarządu fundacji „PrzyGotujmy” Panu Radosławowi Kłapaczowi, który był koordynatorem projektu i wszystkim uczestnikom wycieczki.

Skip to content