W poniedziałek 25.11.2024 w Bieckim Jarmarku Kultury odbyły się pierwsze warsztaty kuchni meksykańskiej, które cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Warsztaty prowadzili Marta Santoyo-Wyrzykowska i Jesus Santoyo Bautista, małżeństwo polsko-meksykańskie, które od 2009 roku prowadzi tortillo-piekarnię. W ich biznesie wypiekane są zdrowe, meksykańskie tortille, które zdobyły uznanie wielu smakoszy.
Podczas pierwszych warsztatów uczestnicy przygotowywali tortille z serem-quesadilla. Pasjonaci kuchni meksykańskiej mieli okazję własnoręcznie przygotować tradycyjne tortille z masy przywiezionej przez instruktorów. Następnie posypywali je z serem, a gotowe potrawy degustowane były z tradycyjnym meksykańskim sosem.
Atmosfera podczas poniedziałkowego spotkania była wyjątkowo ciepła i inspirująca, a uczestnicy nie tylko poznali tajniki meksykańskiej kuchni, ale także mogli delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych potraw.
Warsztaty kuchni meksykańskiej w budynku Bieckiego Jarmarku Kultury będą odbywać się regularnie w poniedziałki od godz. 16:30 (w styczniu warsztaty planowane są również w soboty). Już dziś zachęcamy do zapoznania się z kolejnymi terminami.
- Zapisy e-mailowo: martawyrzykowska@gmail.com
- Czas trwania: 1 godz. 30 min.
- Cena: 50zł/ 1 warsztaty
Najbliższe terminy:
- 12.2024 – Ryż i sos z moździerza
Uczestnicy nauczą się gotować ryż – na sypko, nie kleiście i bez mieszania oraz zrobią pikantny sos z moździerza z lawy wulkanicznej.
- 12.2024 – Sopes
Z masy kukurydzianej uczestnicy ulepią placuszki, wypieką i podadzą z nadzieniem, kurczak, fasola i ser, plus śmietana i salsa.
- 12.024 – Buńuelos
Meksyk bez kukurydzy i na słodko! Tradycyjny deser podawany w Meksyku na Boże Narodzenie, smażone okrągłe placki z ciasta jak na faworki.