Trzecie już warsztaty kuchni japońskiej (06.11.2024) minęły można by powiedzieć w rodzinnej atmosferze, a wszystko za sprawą uczestników, którzy tym razem w całości byli rodziną. Niezwykle sympatyczny polsko-meksykański team (rodzice i trzech synów) sprawił, że wieczór w Bieckim Jarmarku Kultury miał charakter poniekąd międzynarodowy.
Podczas warsztatów pod fachowym okiem Masato Takeuchi uczestnicy przygotowywali jedną z najpopularniejszych japońskich potraw tj. Onigiri, czyli kulki ryżowe z łososiem i wodorostami.
Niezwykle cieszy nas, że w warsztatach kuchni japońskiej uczestniczyły również dzieci i młodzież. Młodzi pasjonaci gotowania wykazywali duże zainteresowanie zarówno wszystkimi składnikami przygotowywanej potrawy jak i ich nazewnictwem w języku japońskim.
Po wspólnej degustacji Onigiri, uczestnicy zostali poczęstowani tradycyjną japońską herbatą, a na zakończenie miłego środowego spotkania Masato Takeuchi nauczył całą rodzinę wykonywać żurawia techniką origami.
Przypominamy, że warsztaty kuchni japońskiej odbywają się w środy o godz. 17:00, jednak z uwagi na duże zainteresowanie oraz prośby mieszkańców zaplanowane zostały dodatkowe warsztaty w soboty o godz. 11:00.
Zapisy wyłącznie on-line. Wszystkie linki do rejestracji na poszczególne warsztaty znajdują się na stronie internetowej Masato Takeuchi https://japonia.jp/
Podsumowując japońsko-polsko-meksykańskie popołudnie uchylimy rąbka tajemnicy i nadmienimy, że w Bieckim Jarmarku Kultury planowane jest również uruchomienie warsztatów kuchni meksykańskiej. Szczegóły niebawem.